Žába proti krokodýlovi – Hašek proti Babišovi.

Znáte ten příběh, kdy se velkohubá žába chvástala, jak "zatopí" krokodýlovi? Nyní budeme prý mít možnost v podobě šou naživo a v domácím prostředí. 

Bude to příběh dvou naprosto rozdílných hráčů. Jeden nic neumí a bez politiky bude mrtvola. Druhý umí byznys a rád by z některých politiků mrtvoly udělal. Jeden je posedlý funkcemi a ničím nepodloženou vizí, že má české politice co nabídnout. Druhý se funkcí musel zbavit, aby mohl do politiky naskočit a dát svoje letité zkušenosti k dispozici. První si funkcemi a politikařením chtěl nahrabat a zajistit si tak bezpracnou existenci, klidně za jakoukoliv cenu. Druhý už má vyděláno dost a dost na to, aby si klidně mohl dělat politiku a nemusel se bát, že ho někdo bude vydírat uplácením a politickými pletichami.

Oba jsou jako kohouti. Jenže jeden potřebuje cizí smetiště pro vlastní hrabání a ten druhý smetišť vlastní několik. Oba mohou ze státní kasy dostávat, ale zatím jen jeden tam i něco dává. Oba zaměstnávají a dávají práci lidem. Jeden policii a tajným službám a druhý zaměstnancům svých firem. Oba chtějí, aby to „šlo“ podle nich ale jeden na to „nemá“. Oba půjdou na věc tvrdě a bez okolků, ale jen jeden půjde přes mrtvoly. Oba se mají kam vrátit. Jeden domů a druhý do čela svých firem. 

V pohádce může žába zašlápnout krokodýla. Ale jen v případě, že žába bude 3x větší než krokodýl anebo když žába najde krokodýlovo slabé místo. Ale tohle není pohádka. A tak žába bude tlouct svou velkou hubou přesně jako v té pohádce o tom, jak zvířátka jela na výlet. Každou větu lva, krále zvířat, žába hlasitě komentovala a když králi zvířat došla trpělivost, chtěl nechat tu zelenou potvoru s velkou hubou za trest doma, což žába potichu okomentovala slovy, že „krokodýl bude dost naštvaný“.

Takže když si teď žába vyšlápla na krokodýla, měl by si krokodýl dávat větší pozor. Protože žába je v podrazech a politice daleko zběhlejší a dost možná, že se najdou další žáby, co by rády svou řeku bez nebezpečného krokodýla, co se rozhodl řeku pročistit od ukvákaných, proradných, zelených potvor.

P.S. Možná ale že krokodýl je mazanější a do žabí pasti spadne … zase jen žába.     

Autor: Aleš Baloun | sobota 26.4.2014 19:00 | karma článku: 21,92 | přečteno: 678x